1. Koyduğunuz kurallar esnek ve bu kurallara uyulmadığı zaman uyguladığınız yaptırımlar istikrarlı olmalıdır. Çocuğunuz bir davranışı yaptığında, her seferinde benzer bir sonuç ile karşılaşması bu kuralları benimsemesi için oldukça önemlidir. Farklı tepkiler kurallarınızı öğrenmesini güçleştirecektir.
2. Anne babalar arasında söz birliği olmalıdır. Bir ebeveynin koyduğu kuralı ve verdiği tepkiyi diğer ebeveynin desteklemesi önemlidir. Özellikle boşanan çiftlerde bunu uygulamak zordur. Böyle durumlarda terapi desteği oldukça önemlidir.
3. Koyduğunuz kurallar çocuğun nasıl davranması gerektiği ile ilgili açık ve somut bilgi içermelidir. Ayrıntılar çocuğun asıl isteğinizden uzaklaşmasına neden olabilir.
4. Söyledikleriniz davranışlarınız ile desteklenmelidir. İkisi arasındaki fark sadece sınır problemlerine değil farklı psikolojik sorunlara da yol açabilir.
5. Çocukla iş birliği yapabilmek önemlidir. İş birliği yapmak ve çocuğun kuralları kabul etmesini sağlamak için öncelikle kurallarla ilgili bilgilendirme yapmak iyi olacaktır.
6. Çocuğunuza kendi davranışlarından sorumlu olduğunu, kendi kurallarına göre davranırsa bunun yaratabileceği sonuçlara katlanması gerektiğini belirtin.
7. Çocuğunuzun güvenliği ve sağlıklıı gelişimi için kurallar koyun. Bu kuralların onun hayatını zorlaştırmak için değil onun güvenliğini sağlamak için koyulduğunu anlatın.
8. Çocuğunuz tüm sınır koyma çabalarınıza karşı direnç gösteriyor ve kurallarınızı uygulamanıza izin vermiyorsa mutlaka bir uzman psikologdan yardım alın. Erken yaşta sınırların öğrenilmesi, ergenlik sürecinde daha sakin bir dönem geçirmeniz için önemlidir. Bir klinik psikolog tarafından durumun değerlendirilip, verilen aile danışmanlığı işinizi kolaylaştıracaktır.
Psikolog Doktor Rukiye Köroğlu